De wijk Fort-Zeekant vernieuwt en met Bergse Buren komt er een woonbuurt bij. Een belangrijk nieuw hoofdstuk in het verhaal van deze wijk. Het wordt een gebied met aantrekkelijke, duurzame woningen en veel groen. Met verschillende plekken om elkaar te ontmoeten en ontspannen te leven.
Saamhorigheid staat centraal
Een buurt waar mensen elkaar kennen, je spontaan een praatje maakt, kinderen veilig kunnen buiten spelen en men elkaar helpt: dat is onze droom voor Bergse Buren. Het wordt een buurt van iedereen, waar je je direct thuis voelt. Dat komt onder meer door de mix van huur- en koopwoningen. Door het mengen van woningen in verschillende prijsklassen maken we de nieuwe buurt en de Zeekant beter en toegankelijker.
Verschillende soorten woningen
In Bergse Buren komen in totaal 114 woningen (28 koop- en 86 huurwoningen), allemaal in dezelfde uitstraling. Of je nu wilt kopen of huren, in Bergse Buren heb je keuze uit traditionele eengezinswoningen of levensloopbestendige woningen. Bij de levensloopbestendige woningen vind je alle voorzieningen, zoals de keuken, badkamer en slaapkamer, op de begane grond. Aan de Paulus Buyslaan komen daarnaast ook nog acht twee-onder-een-kapwoningen. Deze sluiten goed aan op de andere woningen in de straat.
Situatietekening met de verdeling tussen koop- en huurwoningen en de bouwvolgorde.
In een nieuw jasje
Voor het ontwerp van de woningen is gekeken naar de bouwstijlen in de buurt, zoals je die vindt in Oud Borgvliet, de Scheldelaan en de Beatrixlaan. Veel herkenbare elementen komen straks terug in de nieuwe woningen. Denk aan bijzondere kopgevels, dakkapellen, luiken en ramen met roetjes. Het volkse karakter van Fort-Zeekant in een nieuw jasje. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit filmpje van de architect.
Een hoofdrol voor groen en water
Bergse Buren belooft een groene woonbuurt te worden. De nieuwbouw grenst niet alleen aan het nieuwe Park Belvédère, maar ook de Schimmelpennincklaan wordt een groene zone. Groen zorgt voor extra koelte in de zomer. De aanleg van een wadi, een lage plek in het groen, helpt bij een flinke regenbui om het regenwater op te vangen. Het water kan dan langzaam de grond intrekken. Dit ontlast het riool en verbetert de bodemkwaliteit. De wadi zal het grootste deel van de tijd leegstaan en kan dan een leuke speelplaats voor kinderen zijn. In de bestrating van de binnenhoven passen we open tegels toe. Zo kan ook hier het regenwater makkelijker de bodem in trekken.
Iedere straat een eigen identiteit
Een unieke eigenschap van de locatie is het hoogteverschil. Door de hogere eengezinswoningen te combineren met de lagere levensloopbestendige woningen benadrukken we dit. Daarnaast krijgt iedere straat een eigen identiteit, met bijvoorbeeld een bankje in de voortuin, een typisch Bergs stoepje voor de deur of bloembakken die zorgen voor extra kleur in de buurt. Ook de speelplekken worden gemaakt van natuurlijke materialen. De precieze invulling van deze speelplekken wordt samen met de toekomstig bewoners bepaald.
Klaar voor de toekomst
Het project wordt gasloos. Oftewel; niet langer koken op gas en wonen zonder cv-ketel en radiatoren. De toekomstbestendige woningen hebben een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming en elektrisch koken. Alle huurwoningen worden uitgevoerd als Nul-op-de-Meter. Dat betekent dat de zonnepanelen op het dak evenveel energie opwekken als een doorsnee gezin per jaar verbruikt.
De auto heeft zijn eigen plek in het hof
In Bergse Buren komen verschillende binnenhoven, waar bewoners hun auto parkeren. Elk hofje wordt uniek, met eigen planten en bloemen. De hofjes krijgen verschillende openingen waar bewoners doorheen kunnen wandelen. Op deze manier worden de binnenhoven en de groenstrook met elkaar verbonden.
Doordat een groot deel van de auto’s in de binnenhoven staat, zijn flinke delen van de nieuwe buurt autovrij. Dat, in combinatie met de lichte hoogteverschillen in het gebied en het groen maakt van Bergse Buren zo’n bijzondere en aantrekkelijke woonbuurt.
Stel je vraag aan het team van Bergse Buren
Heb je een vraag over dit project? Wij beantwoorden hem graag! Je kunt je vraag stellen via het contactformulier, de chatfunctie op de Facebookpagina of stuur een e-mail naar scheldebalkon@stadlander.nl.