Bergse Buren

De natuur als buur

28 april 2022 | Nieuws | l.dansberg

Bergse Buren belooft een groene woonbuurt te worden. De nieuwbouw grenst niet alleen aan het nieuwe Park Belvédère, ook binnen de grenzen van het plan speelt de natuur een belangrijke rol.

De nieuwe Schimmelpennincklaan springt het meest in het oog. Dit wordt een groene zone, met verschillende planten. Dat zorgt voor extra koelte in de zomer. De aanleg van een wadi helpt om het regenwater op te vangen na een flinke bui. Het water kan dan langzaam de grond intrekken. Dit ontlast het riool en verbetert de bodemkwaliteit. Ook het regenwater dat valt op de woningen aan de Schimmelpennincklaan komt hier straks in uit. De wadi zal het grootste deel van de tijd leegstaan. Dan is het een leuke speelplaats voor kinderen.

Zowel de bestrating van de parkeervakken als de rijbaan in de binnenterreinen worden uitgevoerd met waterdoorlatende tegels . Ook hier kan het regenwater dan weer makkelijker de bodem intrekken. Bovendien geeft dit een mooie groene uitstraling. De planten passen we aan op het groen in het openbaar gebied, zoals Park Belvédère en de Schimmelpennincklaan. We kiezen voor planten die aantrekkelijk zijn voor verschillende diersoorten.

Groene gevels en een natuurschuur
Maar je vindt straks nog meer bijzonderheden. Zo komen er groene gevels aan de inritten van de binnenterreinen. Dit doen we door klimplanten via bedrading vast te maken aan de gevels. Zo kan het groen zich niet hechten aan de gevel zelf, maar ziet het er wel heel natuurlijk uit. In de zijgevels plaatsen we nestkasten voor bijvoorbeeld gierzwaluwen en vleermuizen. Dit zijn nuttige dieren, die veel insecten vangen.

Er komen ook 5 natuurschuren. Deze bergingen krijgen een groen dak met kleine beplanting. De berging biedt volop mogelijkheden voor vogels, vleermuizen of egels om er een nestje te bouwen.

Nul-op-de-Meter
Tot slot zijn, op de unieke woning na, alle huurwoningen Nul-op-de-Meter. De woningen zijn erg goed geïsoleerd. Zo hebben ze minder energie nodig om het binnen aangenaam warm te houden. Op de daken liggen zonnepanelen. Die wekken jaarlijks genoeg energie op voor het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin. Zo blijven de woonlasten stabiel en zitten de toekomstige bewoners er lekker warm en duurzaam bij.

Zoekvenster sluiten